Jesenný hruškový koláč

Vonku je sychravo a lenivo, deti si preto pýtajú niečo sladké, veď je predsa nedeľa a koláčik musí byť. Aj vnútri je lenivo, preto dumám nad niečím skutočne jednoduchým. A kedže sezóna hrušiek práve vrcholí a v mrazničke sa objavilo lístkové cesto, voľba je jasná.

Potrebujeme:

1 balenie lístkového cesta (400 – 500 g)
8 hrušiek
200 g hnedého cukru
1 polievková lyžica mletej škorice
1 polievková lyžica masla
2 polievkové lyžice citrónovej šťavy

Príprava:
1. Tortovú formu s priemerom 30 cm vymasti maslom. Na dno rovnomerne nasyp cukor, vlož na 10 minút do vopred vyhriatej rúry na 220 °C.

2. Na vzniknutý karamel jemne nasyp škoricu, nahusto poukladaj plátky hrušiek, hrubé asi 1 cm a celé to pokvapkaj citrónovou šťavou.

3. Vlož do rúry na 20 minút (elektrická 200, teplovzdušná 180 °C, plynová stupeň 4).

4. Na hrušky polož lístkové cesto rozvaľkané na hrúbku 0,5 cm. Po bokoch dobre pritlač, popichaj vidličkou a daj zapiecť na 10 minút.

Alergény:

lepok

Alternatíva:
Namiesto hrušiek môžeš použiť jabĺčka alebo slivky a na záver posypať nasucho opraženými vlašskými orechmi.