Pečeňová paštéta 

Chuť dobrej domácej  paštéty natretej na čerstvom chrumkavom chlebe je pre mňa vždy výnimočným zážitkom. Dlho som hľadala recept na paštétu, ktorú by som si mohla dať pri mojich alergiách. Po neúspešnom hľadaní a pátraní som si povedala, že sa nenechám odradiť. Zašla som do záhrady pre čerstvé bylinky, vzala som do ruky varechu a pustila sa do experimentovania. S výsledkom som naozaj spokojná. Recept je na pomerne veľké množstvo paštéty, no u nás doma sa urobiť menšie množstvo paštéty jednoducho neoplatí.

Hotová paštéta chutí skvelo na olivovom chlebe spolu s bylinkovým maslom z medvedieho cesnaku.

Potrebujeme:
3 cibule
4 strúčiky cesnaku
300 g masti (200 g na restovanie a 100 g na zaliatie paštéty)
1 kg pečienok (kuracích, kačacích či husacích)
bylinky: šalvia, tymián, rozmarín
mleté čierne korenie
mletá rasca
100 ml brandy
250 g masla
1,5 – 2 čajové lyžičky soli

Príprava:
1. Nakrájaj si cibule a hoď ich do väčšieho hrnca spolu s 200 g masti a orestuj ich. Po chvíli pridaj pokrájané a očistené pečienky a prelisované či nakrájané strúčiky cesnaku.
2. Pridaj bylinky: šalviu, tymián a rozmarín, netreba sa báť dať ich viac. Podus to všetko domäkka, na záver prilej brandy. Pridaj mleté čierne korenie a soľ.
3. Rozmixuj všetko ponorným mixérom do hladka. Odstav zo sporáka a do ešte horúcej masy pridaj maslo a rozmixuj znova.
4. Hotovú paštétu daj do misiek alebo fľaštičiek a zalej tenkou vrstvou roztopenej masti, aby paštéta na povrchu neoxidovala.
5. Skladuj v chladničke, vydrží týždeň. Teda teoreticky, lebo u nás doma sa zje za 3 dni.

Použitie:
Predjedlo na hrianke
Nátierka na chlieb

Alergény:
kazeín (bielkovina kravského mlieka)

Alternatíva:
Pri alergii na kazeín je vhodné rozpustiť a precediť maslo (v indickej kuchyni sa tomuto maslu hovorí ghí). Potom ho nechaj stuhnúť a pokračuj ďalej podľa receptu.

Tiež sa dá experimentovať s rôznymi druhmi byliniek a korenia, každý si ich môže vyskúšať podľa svojej chuti.