Polievka z pečenej tekvice

Skončil sa Halloween a na terase sa povaľujú tekvice, ktoré deti nestihli nevydlabať. Leňoším si na gauči s mobilom v ruke a na mojej obľúbenej stránke Kuchařka pro dceru je nejaký recept na polievku z pečenej tekvice. S takýmito polievkami sa veľmi nemusím, všade pridávajú smotanu, no čo ja s tým. Narýchlo som recept preletela, čo to tam Florentýna píše? Nikde žiadna smotana ani mlieko! No tak toto musím vyskúšať. A musím povedať, že dobre som urobila, lebo táto polievka sa okamžite prebojovala medzi moje najobľúbenejšie.

Potrebujeme:
1 maslová tekvica 
2 mrkvy
1 cibuľa
1 lyžica olivového oleja
1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru
soľ
kajenské korenie
škorica

Príprava:
1. Rúru zohrej na 200 stupňov. Maslovú tekvicu rozkroj pozdĺžne, lyžicou vyškrab semienka a vláknitú dužinu. Rezné plochy obidvoch polovíc potri olivovým olejom a osoľ. Touto stranou dole polož na plech vyložený papierom na pečenie a daj na 1 hodinu piecť.

2. Z tekvicových semienok odstráň zvyšky dužiny, prepláchni ich na sitku a osuš. Nasyp ich do malej panvice a pridaj na chvíľu do rúry k tekvici. Peč 5 až 10 minút, občas premiešaj, až kým nebudú chrumkavé a upečené do zlatova. Potom ich premiešaj s 1 lyžičkou olivového oleja, štipkou kajenského korenia, škorice a soli a zatiaľ ich odlož.

3. Z upečenej tekvice odstráň šupku a dužinu nahrubo pokrájaj. V hrnci rozohrej 1 lyžicu olivového oleja. Podus na ňom najprv na kocky nakrájanú mrkvu, po chvíli pridaj 1 nadrobno nakrájanú cibuľu. Restuj do svetlo zlatej farby. Zalej 1 litrom zeleninového alebo kuracieho vývaru a vlož doňho upečenú tekvicu, dochuť soľou.

4. Polievku povaríš  10 minút, potom ju rozmixuj ponorným mixérom dohladka a znovu dochuť soľou. Nalej do taniera a ozdob opečenými tekvicovými semienkami.

Alergény:
žiadne

Alternatíva:
Ak sú tekvicové semienka priveľmi tuhé (aj to sa mi pritrafilo), namiesto nich môžeš opiecť olúpané slnečnicové semienka, sú výborné.