K
u kváskovému chlebu mám nostalgický vzťah.
Pripomína mi detstvo, tie staré dobré časy.
Najviac mi chutí ražná Šumava, ktorý vždy pečiem podľa receptu pána Cuketku: Chléb Šumava bez hnětení. Ak chceš piecť kváskový chlieb prvýkrát (ak si to teda ešte nevyskúšal), určite odporúčam tento, recept, všetky ostatné sú pomerne náročné na technologický postup. Aj keď na prvý pohľad sa zdá Cuketkov návod pridlhý a komplikovaný, na druhý pohľad je veľmi praktický, podrobný a zrozumiteľný.
Priznám sa, že kvások som si nikdy sama nepripravovala, odradili ma od toho internetové diskusie mnohých nešťastníkov, ktorým sa to nepodarilo. Radšej som využila Kváskovú mapu Slovenska a od dobrých ľudí som si doniesla domov živý kvások. Náš kvások sme vždy pomenovali podľa mena v kalendári v deň, kedy sme z neho prvýkrát piekli chlieb. Náš súčasný kvások sa preto vola Sergej a onedlho bude mať dva roky. S prikrmovaním kvásku je to už jednoduché, stačí sa oňno postarať aspoň raz za týždeň. Občas vďaka tomu vznikajú zábavné situácie, napríklad, keď telefonujem domov: „Dievčatá, nakŕmte Sergeja a dajte ho naspäť do chladničky.“ Čakám, kedy ku nám dorazia zo sociálky.
Kváskový chlieb, je kyslastý, hutný, chutný a zdravý. Určite ho niekedy vyskúšaj.