Označovanie alergénov v reštauráciach

Ak máš alergiu na niektoré potraviny, v reštauráciách by si si mal už niekoľko rokov vyberať bez problémov jedlo, ktoré ti neublíži. Reštaurácie, jedálne i nemocnice totiž musia na viditeľnom mieste  uviesť alergény, ktoré jedlá obsahujú. Spolu majú takto označiť 14 alergénov.  Ich označením môžu ľudia, ktorí sú na niektoré potraviny alergickí, predísť nepriaznivým zdravotným komplikáciám. Konečne nariadenie, ktoré je užitočné, aj keď mne osobne tam chýbajú ešte citrusy.  Potraviny sú rozdelené do 14 skupín a každá skupina je číselne označená:

  • 1 – obilniny obsahujúce lepok
  • 2 – kôrovce a výrobky z nich
  • 3 – vajcia a výrobky z nich
  • 4 – ryby a výrobky z nich
  • 5 – arašidy a výrobky z nich
  • 6 – sójové zrná a výrobky z nich
  • 7 – mlieko a výrobky z neho, vrátane laktózy
  • 8 – orechy: mandle, lieskové, vlašské, makadamové, pekanové, queenslandské a para orechy, kešu, pistácie
  • 9 – zeler a výrobky z neho
  • 10 – horčica a výrobky z nej
  • 11 – sezamové semená a výrobky z nich
  • 12 – oxid siričitý a siričitany
  • 13 – vlčí bôb a výrobky z neho
  • 14 – mäkkýše a výrobky z nich