Bylinkové maslo z medvedieho cesnaku

Skoro na jar, keď ešte niet ani chýru, ani slychu po čerstvej zelenine, keď už nás nebavia zemiaky a kyslá kapusta, raší zo zeme niečo čerstvé, svieže a nabité vitamínmi. Medvedí cesnak.

Hotové bylinkové maslo je výborným predjedlom spolu s čerstvým chlebom, mne a mojim blízkym sa osvedčil ako prídavok na chlieb s domácou paštétou. Tiež môže byť úžasnou bodkou na čerstvo ugrilovanom stejku, či šampiňónoch. Krásne sa rozpúšťa a pridáva jemnú pikantnosť. Kto má chuť, môže si ho zamiešať do hotových cestovín, dodá im jemnú jarnú iskru. Keďže sezóna medvedieho cesnaku je veľmi krátka, robím toto bylinkové maslo až zo 6-násobnej dávky a dávam ho zamraziť v úzkych tlačenkových vrecúškach.

Potrebujeme:
250 g obyčajné maslo (nie margarín)
100 g umytý, osušený a nasekaný medvedí cesnak
1 čajová lyžička soli

Príprava:
1. Zmäknuté maslo spolu s ostatnými ingredienciami daj do mixéra s nožmi a niekoľkými pulzami rozmixuj na jemné bylinkové maslo. Pokiaľ nemáš podobný robot, stačí len listy medvedieho cesnaku pomocou noža nasekať čo najjemnejšie a dobre premiešať s maslom a so soľou.
2. Takto pripravené maslo daj do misky, či formičiek a nechaj vychladnúť.

Použitie:
Nátierka na chlieb
Pesto na cestoviny
Bylinkové maslo na stejky, pečené kurča či grilované šampiňóny

Alergény:
kazeín (bielkovina kravského mlieka)

Alternatíva:
Pri alergii na kazeín je vhodné rozpustiť a precediť maslo (v indickej kuchyni sa tomuto maslu hovorí ghí). Potom ho nechaj stuhnúť a pokračuj ďalej podľa receptu.