Kurča grilované na plechovke

Poznáš niečo lepšie, než grilované kuriatko? Skús tento špeciálny recept, len sa pri príprave nezľakni toho čudného pocitu, keď budeš kurčaťu dohovárať, aby si sadlo na plechovku s pivom.

Potrebujeme:
1 kurča (cca 1,80 kg)
3 lyžice olivového oleja
500 ml čierneho piva v plechovke
1 čajová lyžička soli

Na koreniacu zmes:
2 lyžice sladkej mletej červenej papriky
1 lyžica trstinového cukru
2 prelisované strúčiky cesnaku
1/2 malej nadrobno nakrájanej cibule
1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
1/2 čajovej lyžičky soli

Príprava:
1. Otvor si plechovku piva, polovicu odlej, spokojne ho môžeš vypiť. Zvyšné pivo pomôže udržať kura pri grilovaní šťavnatým. Pomocou noža alebo otvárača na konzervy urob na vrchu plechovky  ďalšie dva otvory.
2. Zmiešaj prísady na koreniacu zmes. Jednu polievkovú lyžicu zmesi pridaj do plechovky ku zvyšnému pivu. Kurča potri olejom, osoľ a potri zvyšnou koreniacou zmesou, ktorú poriadne vmasíruj do mäsa, vrátane brušnej dutiny.
3. Rúru predhrej na 190 °C. Kurča posaď na plechovku a postav ho na pekáč, ktorý je položený na dne rúry. Doba pečenia je približne 80 minút.
4. Kurča opatrne vyber z rúry a stiahni z plechovky, nechaj ešte chvíľu odpočívať, naporcuj ho a môžeš servírovať.

Prílohy:
Zemiaková kaša, pečené zemiaky, chlieb

Alergény:
lepok

Alternatíva:
Ak máš alergiu na lepok, môžeš mať pri tomto recepte obavy z jačmenného sladu v pive. Aj keď priamo sa pivo nepoužíva ako ingrediencia, počas pečenia sa vyparuje a pomáha mäsku skrehnúť. V tomto prípade skús použiť namiesto piva plechovku s jablčným ciderom.